Rólunk

A kuratórium szavai

A Piarista Alapítványt az újjáalakuló Magyar Piarista Diákszövetség alapította 1991-ben. Bő negyedszázados sikeres működést követően a diákszövetség átadta az alapítói jogokat a Piarista Rend Magyar Tartományának.

Kormos Zoltán
 

Elnök

Lobmayer Imre
Schp

Tag

Nagy Mariann
 

Tag

Szabó Gábor Schp

Tag

Horváthné Stumm Erzsébet

Tag

A Piarista Alapítványt az újjáalakuló Magyar Piarista Diákszövetség alapította 1991-ben. Bő negyedszázados sikeres működést követően a diákszövetség átadta az alapítói jogokat a Piarista Rend Magyar Tartományának.

 

Csatolt fájlok: 

A PIARISTA ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓ OKIRATA

PIARISTA ALAPÍTVÁNY TANÁCSAINAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A PIARISTA ALAPÍTVÁNY 2022 BESZÁMOLÓ ÉS KH JELENTÉS

Piaristák

 

A piarista rend katolikus tanító szerzetesrend. Tagjai a szokásos szerzetesi fogadalmak mellett negyedik fogadalomként a gyermekek neveléséről való különleges gondoskodást vállalják.

A piaristák rendjét Kalazanci Szent József (1556-1648), egy Rómába került spanyol pap alapította, aki 1597-től kezdve munkatársaival “kegyes”, azaz ingyenes és vallásos iskolákat működtetett a Városban. Közösségüket 1617-ben V. Pál pápa kongregációvá nyilvánította, majd 1621-ben XV. Gergely pápa ünnepélyes fogadalmas szerzetesrenddé tette. 

“Intézményünknek az lesz a feladata, hogy az első elemektől kezdve tanítsa a fiúkat a helyes olvasásra, írásra, számolásra és latin nyelvre, főleg pedig jámborságra és hittanra, és mindezekhez, amennyire lehetséges, a legjobb módszert alkalmazza.” – írta az alapító.

Evangelizare educando (A nevelés által evangelizálunk)

Együttműködő közösségekben
fejlesztő közeget alkotva
hatékony segítséget nyújtani
a ránk szorulóknak és hozzánk fordulóknak abban, hogy
kibontakoztassák teljes emberségüket, érett személlyé váljanak.

Intézményeink

A magyar rendtartományban jelenleg iskolákban, óvodákban, kollégiumokban, és  tanodában folytatunk oktató, nevelő szolgálatot szerte az országban.

www.piarista.hu

Alapítvány célja

A Piarista Alapítványt azért hoztuk létre, hogy segítsük és támogassuk a piarista intézményeket küldetésük megvalósításában, a nevelés általi evangelizálásban. Ennek érdekében elősegítjük az intézményi és tartományi szintű projektek megvalósulását, ezek finanszírozásához forrásszervezési tevékenységet végzünk. A piarista küldetés minél tágabb megismertetése érdekében szemléletformáló kampányokat indítunk és kapcsolatokat építünk öregdiákjainkkal, valamint a piarista küldetés iránt érdeklődőkkel.

Az alapítvány alapító okiratában felsorolt céljai:

  1. A piarista iskolák, és a Piarista Rend Magyar Tartománya által fenntartott egyéb intézmények oktatási, nevelési, kulturális és közművelődési tevékenységének, működésének támogatása, eszközbeszerzésének segítése;
  2. A Piarista Rend Magyar Tartományának vallási, oktatási és ezekhez kapcsolódó egyéb tevékenységének segítése;
  3. A Piarista Rend Magyar Tartománya által fenntartott intézmények tanulói és tovább tanuló volt diákok szakmai fejlődésének, pályaválasztásának, továbbtanulásának elősegítése és támogatása ösztöndíjak létesítésével, pályázatok kiírásával;
  4. A Piarista Rend Magyar Tartománya növendékképzésének segítése (Prenoviciátus, Noviciátus, Kalazantinum);
  5. A Piarista Rend Magyar Tartománya központja (Piarista Tartományfőnökség) tevékenységének segítése;
  6. Rászoruló piarista diákok, azok családjának, rászoruló volt piarista diákok és tanárok támogatása szociális segéllyel;
  7. Karitatív (szociális) tevékenység és az ehhez szükséges anyagi, tárgyi feltételek megteremtésének segítése;

További célokékért kattintson az alábbi linkre:

A PIARISTA ALAPÍTVÁNY ALAPÍTÓ OKIRATA