Alapítványi látogatás az Egyesült Államokban

Alapítványi látogatás az Egyesült Államokban

A New York-i Piarista Öregdiák Egyesület meghívására a Piarista Rend Magyar Tartománya képviseletében 2022. január 17-én érkezett az Egyesült Államokba Szabó László, a szegényekkel való törődésért felelős tartományi asszisztens és Márkus Roland piarista, hogy részt vegyenek a jubileumi, 60. Piarista Bálon.

A bál jótékonysági célra tett felajánlásait a szervezők hosszú évek óta a magyarországi piarista küldetés támogatására ajánlják fel a Piarista Alapítványon keresztül. Bár a járványhelyzet miatt végül a jubileumi bál rendkívüli halasztása mellett döntöttek a szervezők, Szabó László és Márkus Roland közel egyhetes New York-i tartózkodása lehetőséget kínált arra, hogy a helyi magyar közösségekkel, a báli szervező csapattal személyesen is találkozzanak, új ismeretségeket kössenek és keressék a további együttműködés lehetőségeit.

Pásztor István főkonzul és B. Nagy Péter konzul, MKD diplomata a magyar konzulátuson fogadta Szabó Lászlót és Márkus Rolandot 2022. január 22-én. A találkozó lehetőséget adott arra, hogy a felek megismerjék a helyi magyar egyházi közösség helyzetét, a piaristák magyarországi oktató-nevelő munkáját és a Piarista Alapítvány tevékenységi körét.

„Találkozásokban, mély beszélgetésekben, együtt gondolkodásban és tervezésben gazdag hét volt. A magyar konzulátuson Pásztor István főkonzul úr fogadott bennünket. A főkonzulátusi találkozót követő napokban B. Nagy Péter konzul úr utunk több állomására is elkísért bennünket. Nyitottságukat és támogatásukat ezúton is köszönjük!” – tette hozzá kérdésünkre Szabó László, aki elmondta, különösen is hálás a személyes találkozásokért, amelyeket a piarista bál főszervezőivel, többek között Perényi Ágnessel, Hilbert Tamással és Szarvasy Mihállyal folytathattak New York városában.

A magyar piarista küldöttség meglátogatta a passaici Szent István templomot is, ahol hosszú éveken keresztül szolgálta a magyar közösséget Mustos István piarista atya, akinek emlékét most is szívében hordozza a magyar közösség. A New Brunswick-i látogatás során a helyi cserkészcsapattal és vezetőikkel, valamint a ReConnect Hungary képviselőivel is jó hangulatú találkozás jöhetett létre.

A New York-i tartózkodást a Szent József templomban bemutatott magyar nyelvű szentmise és az azt követő fogadás zárta, amelyen Szabó László SP átadta a piarista bál főszervezői, Dr. Perényi Ágnes és Dr. Hilbert Tamás számára Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr személyes köszöntését.