Diákönkormányzatok tavaszi tartományi találkozója

Diákönkormányzatok tavaszi tartományi találkozója

Az alkalom célja volt, hogy a diákok megismerjék és elsajátítsák a helyes vitakultúra alapjait, majd a tanultakat gyakorlatban, párban dolgozva ki is próbálják, emellett felfedezzék és tudatosítsák, hogy a hétköznapokban, a saját felelős diákképviselő munkájukban hol alkalmazható az elsajátított készség.

A találkozót Zsódi Viktor Sch.P. tartományfőnök atya nyitotta meg. Tartományfőnök úr egy, a társadalmunk számára is fontos esemény, Joseph Ratzinger és Jürgen Habermas vitájáról, annak tanulságairól és hatásáról beszélt a diákoknak, majd felkérte őket, hogy diákönkormányzati munkájukban, felelős iskolai polgárokként segítsék a piarista értékek továbbadását és megélését intézményeikben. 

A köszöntőt egy rövid játék követte, ami az intézmények közötti ismeretségek kötését és erősítését volt hivatott szolgálni. Ezután vágtunk bele a vitakultúra alapjainak elsajátításába, amit egy közös pizza-ebéd követett. A nap második felében négy csoportban, páros munka keretében valós, az iskolai életben is élesen megjelenő témákat feszegető tételmondatok segítségével próbálhatták ki a fiatalok a délelőtt során tanultakat.
A napot mindenki a saját DÖK csapatában zárta. A fiatalok azon gondolkodtak, hogy otthoni környezetükben mi az a sürgető helyzet és ügy, amit a tanult keretek és formák segítségével a következő hónapokban a helyi vezetéssel meg fognak beszélni.

A diákok fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel, új kapcsolatokkal, új tapasztalatokkal zárták a napot.

Tóth-Szabó Veronika