Továbbadni az emlékeket - Nagyszülők és idősek világnapját ünnepeljük

Továbbadni az emlékeket - Nagyszülők és idősek világnapját ünnepeljük

Ferenc pápa január végén jelentette be, hogy Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel, július negyedik vasárnapján bevezeti a nagyszülők és idősek világnapját, amelyet idén július 25-én ünnepel az Egyház.

A piaristák nagy családját is számos generáció – szerzetesek, öregdiákok, fiatalok – teszi élővé. Az idősek – legyen szó nagyszülőkről vagy idős rokonokról, barátokról – olyan kincset jelentenek, amelyre minden nap rá kell csodálkoznunk, tudnunk kell figyelni rájuk, meghallani történeteikben a számunkra is biztos alapot adó értékeket.

Ferenc pápa így fogalmaz a világnapra írt üzenetében: „»Mindennap veled vagyok« (vö. Mt 28,20) – ezt ígérte az Úr tanítványainak, mielőtt felment a mennybe, és ezt ma neked is megismétli, kedves nagypapa és nagymama. Neked. »Mindennap veled vagyok« – ezeket a szavakat szeretném én is Róma püspökeként és hozzád hasonló idős emberként kimondani neked a nagyszülők és idősek első világnapja alkalmából: az egész Egyház közel van hozzád – jobban mondva, hozzánk –: törődik veled, szeret téged és nem akar magadra hagyni! (…)

Ezt mondja neked, ezt mondja nekem, ezt mondja mindenkinek. Ez az értelme ennek a napnak – melyet éppen idén akartam, hogy megünnepeljünk, amikor véget ér a hosszú elszigeteltség és lassan újraindul a társadalmi élet –: hogy minden nagypapát, minden idős férfit, minden nagymamát, minden idős asszonyt – különösen azt, aki közülünk a legmagányosabb – meglátogassa egy angyal!

Van úgy, hogy ezek az angyalok unokáink arcával jelennek meg, máskor családtagjaink, korábbi barátaink vagy olyan barátaink arcával, akikkel ebben a nehéz időszakban ismerkedtünk meg. Most ébredtünk csak rá, mennyire fontosak az ölelések és a látogatások mindannyiunk számára, és annyira elszomorító, hogy egyes helyeken ezekre még mindig nincs lehetőség! (…)

Jól figyeljetek: mi a hivatásunk ma, a mi életkorunkban? Őrizni a gyökereket, átadni a hitet a fiataloknak és gondoskodni a kicsinyekről. Ne felejtsétek el ezt!”

Ezt a hitet, ezeket a gyökereket adják át a piarista szerzetesek és öregdiákok a fiataloknak nap mint nap az intézményeinkben zajló nevelés és oktatás során, a családi életben, baráti közösségekben és ezt erősíti a diákévekhez kapcsolódó számtalan program, amelyek nagy része a piarista öregdiákok támogatásával valósul meg.

A Szentatya szavai egybecsengenek a már mintegy két évtizedes nagyszülői tapasztalattal is rendelkező piarista öregdiák gondolataival is: „Tartozni valahova, ez ősi vágya az embernek, és nemcsak közvetíteni tudjuk családunk felé elődjeink életét, hanem mi magunk is összefogó, összetartó pontjai vagyunk családunknak egyszerűen csak a létünk által.

A hit megélésének példája igazából nem nagyszülői korban kezdődik, de nagyon megerősítő most is az egész család számára. Láttuk ezt mi is a saját szüleinknél, egészen odáig, amikor az örök élet kapujában álltak. Végtelen nagy ajándék a nagyszülők számára, ha életük és hitük nyomán a gyerekeik és unokáik életét jó úton látják” – vallja Bittsánszky János és felesége, Sári.

A magányos időseknek épp így feladata van: „Nem számít, hány éves vagy, dolgozol-e még vagy sem, egyedül maradtál-e vagy van családod, fiatalon vagy idősebb korban lettél-e nagymama vagy nagypapa, önellátó vagy-e vagy segítségre szorulsz, mert nincs olyan életkor, amikor visszavonulhatnánk az evangélium hirdetésének feladatától, a hagyományok unokáknak való átadásának feladatától. El kell indulni, és mindenekelőtt ki kell lépni önmagunkból, hogy valami új dologba kezdjünk! (…) Az emlékezés minden idős ember voltaképpeni és igazi küldetése: az emlékezés és az emlékezés továbbadása másoknak.” – olvashatjuk Ferenc pápa gondolatait.

Hordozzuk e napon különösen is szívünkben idős családtagjainkat, rokonainkat, barátainkat, hogy tőlük tanulva, őket segítve vigyük tovább közös emlékeinket. Adjunk hálát gondoskodó támogatásukért, életükért!

Ferenc pápa üzenete teljes terjedelmében olvasható a Magyar Kurír portálon.