Kamda - Piarista Kollégium

Adományozás ►1% felajánlás

 

Helyzetleírás – háttér, történet, adatok

működés

A Piarista Rend Indiai Viceprovinciája, más szerzetesi kongregációkhoz hasonlóan, alapítványi formában működik Indiában. Oktatási intézményei a Sat Guru Charitable Trust alá vannak szervezve.

Összesen három iskolánk és egy kollégiumunk van. A teljes diáklétszám valamivel több mint kétezer.

A kamdai iskolát egy spanyol piarista alapította saját kezdeményezéséből mintegy bő húsz évvel ezelőtt, lényegében egyedül, és attól indíttatva, hogy a leginkább rászorulóknak nyújtson segítő kezet. A közben szervezileg is növekvő és erősödő piarista közösség 2008-ban vette át a missziót. Akkor mintegy 200 kisdiák tanult az akkor elemi szintű iskolában, és 20 bentlakója volt a kollégiumnak.

          

A mai látogatót új helyzet fogadja. Az iskola immár a 10. évfolyamig bővült fölfelé és az úgynevezett kiscsoportos óvodáig (Lower Kindergarten) lefelé, összesen 452 diákkal. A kollégium létszáma hol több, hol kevesebb, 20 és 40 között mozog.

körülmények

Kamda India északi részén található – a legközelebbi nagyváros Ranchi éppen a Ráktérítőn helyezkedik el –, törzsi viszonyok között, számos apró falvakban élő lakossággal. Az iskola vonzáskörzetében tucatnyi ilyen település található.

Az életmódjukat a földművelés és az állattenyésztés határozza meg, bevételük szűkös és bizonytalan. Életkörülményeiket tekintve a szegénységi küszöb alatt (substandard) élnek. Gyakran megesik, hogy az alacsony és bizonytalan anyagi bevétel növelése érdekében gyermekeiket is munkára fogják akár a földeken, akár a legelőkön. A gyermekmunka inkább szabály, mint kivétel. Emiatt aztán a gyermekek annak esélyét, hogy kellő oktatásban és nevelésben részesüljenek, vagy teljesen elveszítik, vagy csak részben élvezhetik, mivel újra meg újra kimaradni kénytelenek az iskolából.

Az írni-olvasni tudás kevesebb, mint 15%. Ebben nemcsak az előbb említett okok játszanak szerepet, hanem az oktatás minősége vagy a rendszer merevsége, továbbá szociokulturális tényezők is. A zárt közösségekben a kitörést, a kiválást, a kiemelkedést sosem nézték jó szemmel.

Az egyszerű emberek hiszékenységét és társadalmi gyengeségét politikai és vallási fundamentalizmustól hajtott csoportok használják ki, és uralmuk alá vonják őket. Ehhez járul a hagyományos indiai kasztszemlélet, amely szerint sokan az említettek közül az érinthetetlenek kasztjába, vagyis a társadalom legalsó rétegébe tartoznak, ami növeli kiszolgáltatottságukat.

Több ilyen pária-kaszt és -közösség korai misszionáriusok tevékenységének eredményeképpen katolikussá lett. Az iskolánk környékén élő keresztények nagyrésze éppen ezért pária. Mint ilyenek nem jogosultak az állami szociális segélyre.

Bár India demokrácia, a magasabb kasztokba tartozók kezében van a politikai hatalom, akiket elveben demokratikusan választanak meg, de a valóságban átláthatatlan és ellenőrizetlen módon. Nekik nem érdekük, éppenséggel az ellen való, hogy az alsóbb rétegek felemelkedjenek, vagy akár csak javuljon helyzetük.

A kollégium épülete

jelenlegi állapot

A jelenlegi épület húszéves, de a kórságai nem egyszerűen a korából következnek. A fentebb már említett spanyol piarista, aki az itteni alapításba belevágott, olyan módon akart építkezni, ahogyan az ottaniak mindig is építkeznek. Az azonosulás foka példaadó, de kérdéses, hogy az építkezés téren is alkalmazandó lenne. Valóban alacsony belső terek kellenek, szűk légtérrel? Jó ilyen térben tanulnia és laknia gyerekeknek, fiataloknak? Még ennél is kétségesebb, hogy a tartósság és időtállóság félretehető szempontok lehetnek. Mindenesetre az akkori tervezéskor és kivitelezéskor ma már szemmel láthatólag nem vetettek ügyet ezekre.

Az ide másolt néhány kép mutatja a jelenlegi állapotokat.

      

a terv

A tervezett új épület minimálterv, ami a funkciókat illeti. Korábbi változataiban kétemeletes és valamivel nagyobb volt, de mostani formában a legszükségesebbre szorítkozik:

 • maximális létszám 52 fő (emeletes ágyakban)
 • két hálószoba
 • 5 zuhany, 6 WC, 4 piszoár, 3 mosdókagyló
 • felügyelőtanári szoba
 • szabadidősterem
 • konyha, raktár és étkező
 • tanulóterem

A felső szint a ruhák szárítására és esetleg valamilyen játszótér kialakítására alkalmas, a nap és az eső elleni védekezésként tetővel fedett, de oldalainál nyitott tér.

költségek

A kivitelezés teljes költsége: 14 236 832,- Rúpia (58 266 085,- Ft).

Adótartalom: 18 % (2 171 720 ,- Rúpia)

Részletezve:

 1. Alapozás: 6966 négyzetláb (647 m2)            2 751 570,- Rúpia
 2. Földszint padló                                                 8 136 288,- Rúpia
 3. Elektromosság                                                  487 620,- Rúpia
 4. Vizes szerelvények, vezetékek                       689 634,- Rúpia
Megvalósult projektek