Vass Péter szociális ösztöndíj

Adományozás ►1% felajánlás

Az ösztöndíj célja a nehéz anyagi körülmények között élő, hátrányos helyzetű tanulók támogatása. Az ösztöndíj kedvezményezettjei lehetnek a Piarista Rend Magyar Tartománya által fenntartott köznevelési intézmények diákjai (1-12. évfolyam). Az ösztöndíjnak nincs minimális tanulmányi eredmény feltétele, de elvárás a megfelelő szorgalom, az igyekvési szándék.

A 2014/15- ös tanévben indult ösztöndíjprogram keretében évente 20-25 diákot támogatunk a tanév során havi tízezer forintos ösztöndíjjal. Az ösztöndíj egy öregdiákunk, Szkladányi Sándor felajánlásával jött létre, de bárki csatlakozhat hozzá, jelenleg a program két kiemelt támogatója a Biofil Kft. és a Fermentia Kft. Egy diák éves ösztöndíja 100.000 Ft. 

Az ösztöndíjat a piarista intézmények ajánlása alapján ítéli meg a kuratórium rászoruló, igyekvő diákoknak. 

Eddigi támogatottak:

  • 2022/23-as tanévben 60 diák
  • 2021/22-es tanévben 62 diák
  • 2020/21-es tanévben 34 diák
  • 2019/20-as tanévben 26 diák
  • 2018/19-es tanévben 19 diák, 2. félévtől 21 diák
  • 2017/18-as tanévben 24 diák
  • 2016/17-es tanévben 19 diák
  • 2015/16-os tanévben 18 diák
  • 2014/15-ös tanévben 19 diák

Ha adományával a piarista szociális ösztöndíjprogramunkat szeretné támogatni, az utalás illetve a csekk közlemény rovatába az VASS PÉTER ÖSZTÖNDÍJ megjelölést írja.

 

Vass Péter SchP

Fájdalmas anyáról nevezett Vass Péter piarista, gimnáziumi tanár (eredeti neve: Klimes, *Felsőgalla/Tatabánya, (1911–1982)

Bányászcsaládból született, és egész életét a nagyfokú szociális érzékenység jellemezte.

Debreceni tanár korában fölfedezte, hogy „a Debrecen-környéki nagy vacuum tele van hintve jeltelen házakkal, magukban óvakodó tanyákkal, bizalmatlan, maguknak élő gazdálkodókkal, vagy berogyott életű, testileg-lelkileg a minimumra igénytelenedett szolganéppel.” Ezért 1938-tól tanyai misszióba kezdett, vasárnapokon kijárt misézni Hármashegy és Nagyhegyes tanyaközpontokra, 1942-től pedig a tehetséges fiúkat (akiket tréfásan „csudaparasztoknak” nevezett) bevitte a gimnáziumba.

Később Tatán működött, a tatabányai fiókgimnázium egyik szervezője volt, majd Alsógalla plébánosa lett, politikai per áldozata lett, és megjárta a börtönt, végül könyvelőként dolgozott a tatabányai bányánál. Foglalkozott irodalmi tanulmányokkal, fordításokkal és Prohászka műveinek újra kiadásával.

Aktuális gyűjtések

Kapcsolódó hírek

A 2022-ben felajánlott SZJA 1 százalékok felhasználása

Köszönjük, hogy 2022-ben is ilyen sokan ajánlották fel adójuk1%-át a Piarista Alapítvány javára! A befolyt összegből a képen látható célokat támogatjuk.

Idén is Vass Péter szociális ösztöndíj és Egyetemista ösztöndíj

Az idei tanév elején is kifejezhettük mellé állásunkat nehezebb sorsú diákjaink, és családjaik felé.

 

Vass Péter, a "csudaparasztok" segítője. Piarista Kisokos

Vass Péter piarista szerzetes a névadója a Piarista Alapítvány szociális ösztöndíjának. Bár neve és munkássága sokak számára kevéssé ismert, „a csalhatatlan ízlésű esztéta” nagyfokú szociális érzékenységgel rendkívül sokat tett a magyar fiatalságért, különösen a hármashegyi és nagyhegyesi „csudaparasztok” felkarolásával. 

Elindult az adventi adománygyűjtő kampány

A „Legyél te is ajándék mások számára!” című adventi kampány a személyes kapcsolatok ápolására, az ajándékozás értékére és a rászoruló piarista diákok megsegítésére hívja fel a figyelmet.

Köszönjük! - Lezárult az adventi kampány

Kedves Öregdiákjaink, Szülők, Támogatóink!

Január 31.-én zárult adventi kampányunk. Hálásan köszönjük a beérkezett adományokat. 4,5 millió forint gyűlt össze az Önök jó voltából.