Nyári tábor a menekült gyerekeknek

Nyári tábor a menekült gyerekeknek

A budapesti Piarista Gimnázium Ukrán háború kitörése után március 16-ától a tanév végéigTanodát indított 6-11 év közötti menekült gyerekek számára minden nap 09.00-13.00 között, majd áprilistól egy csapat középiskolás diák is csatlakozott, hogy az informatikusok által felszerelt gépteremben online tudjanak csatlakozni a tanításhoz, ill. magyar nyelvtanfolyamon vegyenek részt.

A Gimánzium nyárra sem hagyta magára a menekült gyerekeket, 2022. július 1. és augusztus 12. közötti hat hétben nyári táborokat szervezett a menekült diákoknak. 3 db kéthetes turnusban fogadtak összesen 135 résztvevőt. Sok gyerek két turnuson is részt vett, mert jól érezte magát a programokon.

A nyári táborok programjait az alábbi tevékenységek alkották:

  • kreatív kézműves foglalkozások
  • magyar mint idegen nyelv órák
  • sportfoglalkozások a tornateremben
  • közösségi játékok, társasjátékok, beszélgetés az épületben
  • kinti programok: városnézés, kirándulás, játszótér, állatkerti látogatás

 

A három csoport fenti programjait forgó rendszerben tartották a szervezők, így naponta 09.00-16.00 között változatos elfoglaltságokban lehetett része a gyerekeknek. A programok szervezését és a gyermekfelügyeletet erre a projektre foglalkoztatott munkatársak végezték, a munkájukat a Piarista Gimnázium diákjai és önkéntesek segítették. A diákoknak a táborok folyamán napi egyszeri meleg étkezést tudtunk biztosítani. Visszajelzések alapján a gyerekek nagyon jól érezték magukat a táborokban.

 

Részlet egy beszámolóból:

A gyerekek foglalkoztatásában eleinte sok önkéntes munkálkodott – magyar, orosz és ukrán tanárkollégák vegyesen, akik eleinte napról napra találták ki, hogy milyen programjuk legyen az Ukrajna sokféle területéről idekeveredett gyerekeknek.

A Piarista Alapítvány és más támogatók segítségével néhány állandó – ugyancsak a háború következében lakhelyét elhagyni kényszerülő munkatársat is foglalkoztatni tudtunk, nekik talán azzal tudtunk segíteni, hogy erre a néhány hónapra munkát találtak ebben a tanodában. Itt főként magyartanulás, zenetanulás, sport és mindenféle kreatív képzőművészeti tevékenység zajlott. Sokan önkéntesek is jöttek segíteni, nagy örömet és meglepetést okozva a gyerekeknek (és nekünk, szervezőknek) egy-egy játékkal, foglalkozással.

A menekült diákokkal való foglalkozás szervezésében döntő szerepe van Natasa Pavlovszkinak, aki önkéntes szervezőként segítette a munkát majdnem a kezdetekről fogva. Kapcsolatot tartott a szülőkkel, menekült gyerekekkel; tanárokat, önkénteseket, segítőket toborzott; összekötötte a segíteni szándékozó embereket a rászoruló családokkal. Hasonló áldozatos munkával biztosította ennek a tevékenységnek a munkaügyi és pénzügyi háttérét gazdasági vezetőnk, Smikálné Ézsiás Erzsébet.

Kapcsolódó projektek: