Kalazancius Mozgalom | Piarista Alapítvány

Kalazancius Mozgalom

Adományozás

A Kalazancius Mozgalom a Piarista Rend ifjúsági világmozgalma. Nagyjából 15.000 tagot számol, és az iskolai munkánk mellett egyre több helyen jelenik meg, mint készségfejlesztésre, közösségépítésre, hívő életre segítő fakultatív lehetőség, melyet önállóan választhatnak a diákok.

A csoportokat felsős diákok és öregdiákok vezetik, de sokszor egy-egy tanárt, piarista szerzetest is meghívnak. Az összejöveteleket hetenként vannak.

Budapest

Egyszer van, hol nem van, a budapesti iskolán is túl, a budapesti piarista közösségben él egy vérbeli mozgalom, ahol egyre növekszik a közösségi élet, a játszva tanulás, a #piaristaság. Ez a miénk, vagy úgy is mondhatjuk, hogy mi vagyunk a mozgalom. Sokat kirándulunk, ahol mindig történik valami több. A közösségben való életet, a csoportokat idősebb diákok és öregdiákok vezetik, ők példák is a fiatalabbak számára, nem csak egyszerű csoportvezetők. A csoportokban mindenki önkéntes, így lesz ez egy választott és boldog dolog. Zajlanak az évek, jönnek az évfordulók, mi pedig sokat ünneplünk: az évfordulókat, vagy éppen egymást. Jó a #közöskarácsony is, azt nagyon várjuk. A leginkább az egész iskolát, a minden csoportot megmozgató programokat szeretjük. Az ünneplések és beszélgetések mellett a közös ima, a mélyebbre törekvés is fontos az életünkben. Sokszor észre sem vesszük, mennyi mindent tanulunk a vezetőktől vagy éppen egymástól. Reméljük, hogy egyre jobb és szebb lesz idén az életünk.

Szerkesztettel: Márkus Roland SP

Nagykanizsa

Nagykanizsán második évét kezdi a Kalazancius Mozgalom. Az előző tanévben egy hetedikes csoporttal indult a kezdeményezés, amely most már kibővült még egy kisgimnazista, illetve egy ötödikes csoporttal is. Az új csoportvezetők nagy lelkesedéssel várják az indulást. Nekik október elején kezdődnek a találkozók. A második évüket kezdő nyolcadikosok túrával indítják az évet a nagybakónaki Kőszikla-szurdokhoz. Az idén még inkább megjelenik iskolánkban a „Veled több” jelmondat.

Németh Réka

Szeged

Hogy mit jelent számomra a PIPACS, vagyis a Kalazancius Mozgalom szegedi közössége?  A szabadidő értelmes eltöltését. A szabadság érzését. Közös értékrendet a többiekkel. Feltöltődést. Gyakorlatiasságot. Felszabadító együttlétet a többiekkel. Az őszinteség légkörét. - fogalmazták meg válaszaikat a Szegeden működő Kalazancius Mozgalom tavaly kilencedikesekből álló csoportjának tagjai a tanév végi közös szentmisén.

Jelenleg hét közösség, hetedikesektől az egyetemista korosztályig, több mint huszonöt önkéntes vezető diák, öregdiák és tanár alkotja a Mozgalom szegedi közösségét. Keressük saját hangunkat, utunkat, működésünket. Együtt, fiatalosan, az iskolában és azon kívül: a csoportfoglalkozásokon, kirándulásokon, közös játékokban, ünnepi együttléteken. Mindezt azért, hogy nekünk, és mindazoknak, akikkel kapcsolatba kerülünk "életük legyen és bőségben legyen" (Jn 10,10).

Keszeli Sándor

Vác

Harmadik éve kezdi meg működését nálunk a Kalazancius Mozgalom. Hogy a realitás talaján maradjak, nehéz mindig elkezdeni a készülődést és a szervezést.  Ennek ellenére bennünk vezetőkben nagy a lelkesedés, új segítőtanáraink vannak, toborzunk új tagokat és új csoportot hozunk létre. Rengeteg megbeszélés, kisebb programtervezés van a hátunk mögött, Kalazancius szoba alakul a suliban. Isten kísérje utunkat!

Vass Bálint SP

Tartományi csoportvezetői találkozó, Kalazancius Mozgalom | 2018. november 9-10. - videó

Aktuális gyűjtések